Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

A FELDOLGOZOM Blogot azért hoztam létre, hogy meg tudjam osztani a gondolataimat, felismeréseimet és tapasztalataimat a gyász- és veszteségfeldolgozásról. A Blogot az olvasó minden esetben a saját felelősségére értelmezheti és használhatja fel.

Az életben annyi minden különbözik egymástól. Az emberek személyisége, fizikai adottságai, a körülményeik, a családi viszonyaik mind-mind eltérőek. Miért éppen a gyászunk lenne hasonló?

A halál a gyász önmagában egy tabu téma, így nem csoda, hogy a férfiak gyászával még kevésbé tud azonosulni a környezet, a társadalom, így akarva-akaratlanul is „átnéz rajta”. A férfiak gyásza, a láthatatlan gyász.

Vajon miért nem merünk változtatni az életünkön még akkor sem, ha már azt érezzük, hogy fojtogat, vagy egyre jobban „szorít a cipő”?

„A felkészülés fél siker.” – tartja a mondás. Vajon a mindennapokban szerepet kap az életünkben, és egyáltalán észrevesszük azt, amikor fel kellene vagy lehetne készülni?

Az írásnak van egyfajta felszabadító ereje: „ A szó elszáll, az írás megmarad.” – tartja a mondás.

Jut időnk az érzelmeinkre, van egy percünk megpihenni, és átgondolni mi az, ami fáj vagy bánt?

Csak csináld – életérzést nem csak a sporttal vagy egyéb tevékenységekkel kapcsolatban lehet érezni, hanem a lelkünkkel kapcsolatban is.

Feketére változtatott profilkép, amire szinte azonnal reagálnak az ismerősök. A profilkép megváltoztatását követően gyakran előfordul, hogy nem készül bejegyzés, és maga az ok, nem kerül ismertetésre.

Vajon mi az, amit felnőtt fejjel is szívesen megtanulnánk gyermekkori önmagunktól? Mik azok a tulajdonságaink amik „elvesztek” valahol útközben, azaz elfelejtettük őket, pedig nagyon is hasznosak lennének a hétköznapokban?

A személyes határok olyan mentális, érzelmi és fizikai határok, amelyeket fontos meghúzni és megvédeni, hogy az emberek megőrizzék a saját személyiségüket, önbecsülésüket és biztonságukat.

2024. január 1. Új év, új élet. Ez a leggyakrabban használt kifejezésünk egy új év kezdetén.

A karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe, teológiailag a húsvét után a legnagyobb, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékeznek.

Létezik különbség egészséges és egészségtelen maximalizmus között? Arra a kérdésre, hogy a maximalizmus pozitív vagy negatív tulajdonság, vajon ki, mit válaszol?

Ha meghalljuk az öngondoskodás szót, előbb jut eszünkbe a nyugdíjunk, és a megtakarításunk, vagy annak hiánya, mint a saját jólétünk. Az öngondoskodás vagy hangzatosabb nevén self-care, nem egyenlő azzal, ha eszünk egy tiltólistás édességet, vagy alkalomszerűen mozgunk egy kicsit.

MOVEMBER – November a férfi egészség hónapja. Mi is ez a mozgalom, honnan indult, és mi a célja?

Ez a blogom az egyik legfontosabb írásom, és egyben a tapasztalataim alapján, a legszükségesebb is. Mindent a segítségkérésről. Ki, Hogyan, és Mivel és Miért fordulhat hozzám, illetve miért forduljon hozzám, mint, gyász- és veszteségfeldolgozó, mentálhigiénés szakemberhez?

Gyakran ez a két ünnep összeolvad és nem is tudjuk pontosan melyik mit jelent, és mik a hozzájuk kötődő szokások, hiedelmek. A mindenszentek és a halottak napja között sokszor nem tesznek különbséget, a közhiedelemben gyakorlatilag eggyé vált, pedig van különbség a kettő között.

Miért fontos a feldolgozás, és az, hogy ez milyen formában történik meg? Ebben a blogban ezt a kérdést járom körbe.

A lelki egészség világnapját 1992 óta minden év október 10-én tartjuk. Mit jelent a lelki egészség?

A testmozgásnak számos előnye van a fizikai és mentális egészség szempontjából is.

Amikor megszeretünk egy állatot, aki életünk része lesz, egy egészen különleges kapcsolat jön létre, ami onnantól kezdve meghatározza az életünket.

Tárgyainknak „élete van”, szoktam mondani. Meglátjuk, megvásároljuk őket, ajándékba kapjuk, esetleg hosszabb ideig gyűjtögetünk rájuk.

Léteznek pozitív veszteségek? Első hallásra a pozitív és a veszteség szó nem kapcsolódik egymáshoz, a válaszom mégis, igen. Minden változás vesztességgel jár.