Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

Saját úton

Kerekes Anikó
2024.05.06 00:01
Saját úton

Vajon miért nem merünk változtatni az életünkön még akkor sem, ha már azt érezzük, hogy fojtogat, vagy egyre jobban „szorít a cipő”?

Rengeteg ember hoz meg radikális döntéseket, és változtat az életén (…), gondolatban. Ám a megvalósítás első lépéseinél a legtöbben feladják. A hétköznapokban a komfortzónánkból is nehezen lépünk ki, és már az is komoly feszültséget okoz, ha a napi rutinunkban változás történik. Hiába vágyunk egy boldogabb, teljesebb életre, jobb munkára, magasabb fizetésre, a változástól való félelem miatt nem merünk kilépni a sorból. Az is nehezít a helyzeten, hogy nem csak a saját magunk érzéseivel, kétségeivel kell megküzdenünk, hanem ott van a nyomás a család, a környezetünk és sok esetben a társadalom részéről is, hogy milyen elvárások szerint kellene élnünk. A szüleinktől magunkkal hozott korlátozó hiedelmek is gátló tényezők lehetnek, mint pl. a „Nekünk soha nincs szerencsénk.” , vagy a „Csak a munkahelyed el ne veszítsd.”, stb.

Ennek ellenére gondoljunk csak bele, hogy a változás a legtermészetesebb dolog, hiszen a minket körülvevő világ is nap, mint nap, változik, ahogy az idővel a személyiségünk is formálódik, érik, és már nem úgy vélekedünk bizonyos dolgokról, ahogy 10, vagy netán 15 évvel ezelőtt. Az életünk során számos alkalommal érezhetjük azt, hogy változtatni szeretnénk, ilyen például, amikor van egy álmunk, amit már régóta dédelgetünk és szinte a zsigereinkben érezzük azt, hogy ez lenne számunkra a helyes irány, egy boldog és kiteljesedett élet felé. Előfordul az is, hogy a számunkra kedvező változásokat egészen meglepő utakon hozza elénk az élet, úgy, hogy kitérni sem tudunk előle. De ugyan így változásra sarkall egy gyászból való felépülés is.

Amikor elindulunk a saját utunkon, felvállaljuk önmagunkat, számolnunk kell azzal, hogy lesz, akiktől negatív kritikát kapunk, lesz, akik elfordulnak tőlünk, és ekkor bizony szükségünk van az önismeretünkre, hogy ki merjünk állni a saját döntéseink mellett. Természetesen minden változásban benne van a kockázat, és számolni kell az esetleges kudarcokkal is, ugyanakkor ott van erőforrásként a fejlődés és a tanulás lehetősége, hogy segítsenek megvalósítani a céljainkat. Az életünkön való változtatáshoz bátorságra, eltökéltségre, rugalmasságra, kitartásra és nyitottságra van szükségünk, és egy jó adag kíváncsiságra. Ha őszintén és tisztán megfogalmazzuk, hogy mire vágyunk, mik a céljaink, és azok eléréséért tenni is képesek vagyunk, az hosszú távon mindig kifizetődik. Van, hogy a boldog, szabad és önazonos élet érdekében ki kell lépni a sorból, hogy elindulj a saját utadon.

„A saját út megtalálása azt jelenti, hogy követed a saját boldogságod.”Joseph Campbell