Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Veszteségfeldolgozás

A veszteség elkerülhetetlen része az életünknek, és annak bármelyik területét érintheti. Veszteség érzést okoz minden olyan dolognak vagy tulajdonságnak az eltűnése, megszűnése, elvesztése, amely a személy számára fizikai vagy érzelmi szempontból jelentéssel bírt. Ez mindenki számára mást és mást jelent.

A tudomány több mint 40 féle veszteséget ismer. Ilyenek lehetnek például: betegség, válás, szakítás, családi kapcsolat megromlása, bizalomvesztés, mozaik családba való beilleszkedés, baráti kapcsolat megszakadása, társállat elvesztése, költözés, egzisztenciális veszteségek, tulajdon elvesztése, közösség elvesztése, munkahely elvesztése, szakmai karrierünk kényszerű vagy életkorunkból adódó lezárása.

Ezek a hétköznapi veszteségek olyan események, amelyek által az életünk megváltozik, és ez a változás gyászt idézhet elő. A sorsfordulat valamilyen veszteséggel jár. Sokszor éppen a lelkitraumáktól való félelmünk miatt nem merünk változtatni az életünkön, akkor sem, ha tudjuk, szükségszerű lenne.

A gyász a veszteségre adott normális és természetes reakció. Az el nem gyászolt, feldolgozatlan veszteségek halmozódnak, és negatív hatással vannak az életünkre.

Sokan a feldolgozást a felejtésben, vagy az érzelmek elfojtásában látják. Ilyenkor a megküzdési stratégia akár munkába, különböző tevékenységekbe, vagy káros szenvedélyekbe való menekülés.

Vallom, ha a veszteségeinkkel szembenézünk, nem csak a feldolgozás utáni megkönnyebbülést érjük el, hanem a továbblépésünk minőségét is nagyban befolyásoljuk.  Ezen folyamatok közben önmagunkat, és saját erőforrásainkat is jobban megismerjük. Új megküzdési stratégiákat sajátíthatunk el, melyek által tovább léphetünk egy teljesebb élet felé. Ezáltal nem a múlton rágódunk, és nem is a jövőtől félünk, hanem jelenlegi életünkben lévő tartalmas kapcsolatainkra fókuszálunk.

Minden veszteségben benne rejlik a személyiségfejlődés és az újrakezdés ajándéka.
„ A feldolgozás azt jelenti, hogy visszakapjuk kellemes emlékeinket anélkül, hogy lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat árnyékolná be őket.   - J.W. James - R. Friedman
  

Árak:

egyéni:  14 000 Ft / alkalom (50 perc)

csoportos:  6 000 Ft / fő / alkalom (90 perc)