Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Ajánlott irodalom


Gyászról


  

  

 

Irvin D. Yalom: Szemben a nappal (Park Könyvkiadó Kft, 2023)

Irvin D. Yalom legfontosabb, legtöbbet méltatott könyve, a Szemben a nappal, az élet legnagyobb kihívásával, a halálfélelem legyőzésének szükségességével szembesít bennünket. Arra bátorít, hogy félelem nélkül nézzünk szembe a halandóságunk megcáfolhatatlan tényével. Ez a mestermű, amely összegzi Yalom személyes és szakmai életútjának tapasztalatait, segít felismerni, hogy szinte minden szorongásunk mélyén a halálfélelem munkál. A szemben a nappal különleges módszereket kínál a félelem leküzdésére és az élet igenlésére, hogy boldogabb, jelentőségteljesebb életet élhessünk.

  

  

  


  

  

 

Irvin D. Yalom: Halálról és életről (Park Könyvkiadó Kft, 2018)

„Egy gazdagon megélt közös élet után a Yalom házaspár bátran és együtt néz szembe az életből való távozás szorongató közelségével” - Singer Magdolna

  

  

  

  


Pre és perinatális gyász esetén


  

  

 

Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák (HVG Könyvek, 2016)

Singer Magdolna gyászterapeuta könyvének első kiadása ma már szinte fellelhetetlen, ezért jelenik meg újra bővített kiadásban a nélkülözhetetlen interjúkötet, hogy segítséget nyújtson sorstársaknak, szakembereknek, és mindazoknak, akik megtapasztalták, hogy az élet az elkerülhetetlen tragédiák ellenére, sőt azokkal együtt is szép.

  

  

  


+  Filmajánló a témában

  1. Seregély (Netflix) - A nő, aki egy veszteség után igyekszik talpra állni, harcban áll a kertjét bitorló harcias madárral – és férjével, aki nehezen találja a kiutat a sötétségből.
  2. Pieces of women (Netflix) - Egy tragikusan végződő otthonszülés után egy nő érzelmi válságba kerül, és gyászában teljesen elszigetelődik a férjétől és a családjától.

  


Gyermekek gyászáról szóló könyvek


  

  

 

Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket? (HVG Könyvek, 2015)

Singer Magdolna gyászterapeuta bevezet minket egy rejtett világba: gyerekek és felnőttek mesélnek fiatalon átélt veszteségeikről, és arról, miként tudtak megküzdeni fájdalmas érzéseikkel. Harminc különálló történet segít megérteni, mit éreznek és észlelnek a gyermekek a válás és halotti gyász idején, a megható önvallomásokból pedig az is felsejlik, hogyan vigasztalhatjuk, támogathatjuk őket életük e nehéz szakaszán.

  

  

  


  

  

 

  

Simkó Csaba: Hogyan segítsünk gyermekünknek elfogadni az elfogadhatatlant? (Kharon)

  

  

  

  


Gyerekeknek


  

  

  

Shona Innes, Agócs Írisz: Az élet olyan, mint a szél (Pagony, 2021)

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk.

  

  

  


  

  

 

Patrice Karst: A láthatatlan fonal (Kulcslyuk Kiadó, 2015)

Azokat, akik szeretik egymást, összeköti egy láthatatlan fonal. Akkor is, ha éppen távol vannak egymástól. Sőt, még akkor is, ha az egyikük már nem is él. Aki szeret valakit, soha nem lesz egyedül.

„Ha hiszel a láthatatlan fonal létezésében – van; megjelenik és rángatni is tudod. Próbáld ki! Csodálkozni fogsz…” - Vekerdy Tamás

  

  

  


  

  

  

Lorelei Savaryn: Az elveszett színek kertje (Alexandra kiadó 2024)

A tizenkét éves Lottie színek és varázslat kavalkádjában éli életét. Ám szülei tragikus balesete következtében kihunynak benne a színek, és az élők és holtak birodalmai között húzódó szürke senkiföldjére, a Mezsgyére kerül. Lorelei Savaryn  érzelmekkel teli könyve a gyászról, az elfogadásról és a szeretetről mesél, miközben megidézi minden idők egyik legszebb meseregényét, A titkos kertet.

  

  

  


  

  

  

Peter Carnavas: Az elefánt (Hórusz Könyvkiadó, 2021)

Könyvünk egy megindító regény egy Olívia nevű kislányról, aki arra vágyik, hogy apja kiszabaduljon depressziójából, amit ő elefántnak hív. Bár a könyv a veszteségről szól, mégis áthatja a remény és az életigenlés. Az Elefánt egy generációk közti megható történet a megküzdésről, a családról és a reményről. Dr. Kádár Annamária ajánlásával

  

  

  


  

  

  

Bartos Erika: Elmúlás (Móra Kiadó)

Elveszteni valakit megmagyarázhatatlanul nehéz. Hogyan lehet vigaszt nyújtani a kisgyereknek, akiben düh, szívszorító fájdalom, hiányérzet és megválaszolatlan kérdések sokasága kavarog? Bartos Erika, a Pro Familiis –díjjal kitüntetett meseíró új könyve az elmúlásról szól.

  

  

  


 

  

  

Abracadabra World: Gyermekek gyásza kiadvány érzelem kártya csomag (abracadabraworld.com)

Veszteség érte gyermekedet? Hogyan segíthetnél? Feszültségoldó gyakorlatok, felemelő mondókák, lélekgyógyító mesék és receptek, egy EQ-fejlesztő nyuszis érzelemkártya. Segít a nehéz időszakban elengedni és felszabadulni, amikor elfogynak a szavak.