Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

Online gyász

Kerekes Anikó
2024.01.29 00:01
Online gyász

Feketére változtatott profilkép, amire szinte azonnal reagálnak az ismerősök. A profilkép megváltoztatását követően gyakran előfordul, hogy nem készül bejegyzés, és maga az ok, nem kerül ismertetésre.

Kommentek százaival, a Like gomb helyett sírós, vagy szomorú reakciójelekkel árasztják el az adott oldalt, mindenki azonnal részvétet nyilvánít, és szép számban akadnak olyan ismerősök is, akik arról érdeklődnek, hogy mi történt. Ezzel a jelenséggel szeretnék foglalkozni, és elmondani a gondolataimat a saját szemszögemből, mint gyászkísérő szakember.

A feketére változtatott profilkép egy jelzésként is felfogható, mint régen a fekete szalag, amit a gallérra, ruhára tűzve viseltek, hogy tudják, az ember gyászol. A szalaggal fejezte ki a vele történteket, és így adta tudtára a környezetének az érzéseit. Nagyon szép szokás volt ez, sajnos napjainkból egyre inkább kikopik. Pedig hasznos volt, hiszen ez által a szűkebb és tágabb környezete is tapintatosabb volt a szalagot viselővel, megértették, ha visszahúzódóbb, ha nem vesz részt minden közösségi programon, vagy éppen nincs jó kedve és nem nevet minden viccen, ha láthatóan máshogy viselkedik, mint amit tőle megszoktak. Ilyenkor óvatosabban, még nagyobb tisztelettel és kedvességgel fordultak a gyászban lévőhöz, ezzel is jelezve felé az együttérzést, és ez által segítve ebben az átmenti, ám nehéz élethelyzetben.

A világ azonban folyamatosan fejlődik és változik, az online világ, a virtuális tér mindennapjaink szerves része lett, amivel nem csak új szokások, hanem új értesítési és jelzőrendszerek is kialakultak. Ma már ugyanezt fejezzük ki az online térben a feketére állított profilképpel, mint offline a fekete szalaggal. A közösségi térben nem ritka, hogy egy embernek több száz, vagy ezer, sőt százezres nagyságrendben legyenek ismerősei, követői. Az viszont biztos, hogy ezek a kapcsolatok nem azonos mélységűek, illetve intenzitásúak a hétköznapokban. Éppen ezért teljesen rendben van az, hogy nem minden ismerős tudja, hogy mi történt. Nyilvánvaló, ha nem oszt meg az illető információt, akkor az azért van, mert úgy gondolja, hogy akit érint, az tudja az okot, másnak meg nem tartozik magyarázattal egy fekete profilkép miatt. Így az sem valószínű, hogy akinek fogalma sincs arról, mi történhetett, hogy kommentben, vagy privát üzenetben kap választ a kérdésére. Mivel ez is a gyász egyfajta megnyilvánulása, tisztelettel és empátiával kell kezelni, és elfogadni azt, ha a gyászolónak most csak „ennyi fér bele”, ehhez van ereje, és nem kívánja a részleteket mindenkivel megosztani.

Szó szerint információözönben élünk, és ehhez az is hozzá tartozik, hogy azonnal válaszokat akarunk kapni. Sokak számára ezért okozhat nehézséget, ha azokat nem kapják meg. Egy távolabbi ismerős feketére váltott profilképe esetén nem szólók, nem kérdezek, ha egyéb információ nincs megosztva. Amit ebben a helyzetben tehetünk, az a tapintat biztosítása a gyászoló felé.

„A világon mindenki láthatatlan történeteket cipel magával. (…) Önmagában már ez megérdemli a tapintatot.”Michelle Obama