Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

Felkészülés

Kerekes Anikó
2024.04.22 00:01
Felkészülés

„A felkészülés fél siker.” – tartja a mondás. Vajon a mindennapokban szerepet kap az életünkben, és egyáltalán észrevesszük azt, amikor fel kellene vagy lehetne készülni?

Amikor van egy hobbink, vagy egy olyan feladatunk/munkánk, amit örömmel végzünk, az a legtöbb esetben együtt jár bizonyos dolgokkal, amiket el kell végezni ahhoz, hogy a számunkra kedves vagy fontos tevékenységgel foglalkozhassunk.

A minket körülvevő elintéznivalók, a munkánk a sporttevékenységünk általában számtalan pluszfeladattal jár, amit a siker érdekében el kell végezni, meg kell csinálni. Ha jól belegondolunk, részfeladatok tömkelegével találkozunk nap, mint nap, amik már fel sem tűnnek, észre sem vesszük. Elfogadjuk, hogy az adott dologhoz hozzá tartozik, és legfeljebb elkönyveljük, hogy nehezebb, esetleg több dolog is kell hozzá, vagy csak hosszabb ideig tart.

Mégis mi az, amit profitálhatunk a részfeladatok elvégzésével, mentális szempontból? Véleményem szerint, mind személyes, mind a munkámból fakadó tapasztalataim alapján azt mondom, hogy a felkészülést. A felkészülést, illetve annak lehetőségét kapjuk a fő tevékenységet megelőző feladatok elvégzésével. Ez egy nagyon sokoldalúan felhasználható erőforrássá is válhat, ha úgy döntünk, kiaknázzuk azt.  Egy alapos felkészüléssel nő a biztonságérzetünk, ezáltal csökken a stressz, és oldódik a szorongás, magabiztosabbak leszünk. Megvan az a pozitív érzésünk, hogy tettünk a sikerért. A felkészüléssel lehetőségünk van átgondolni az előttünk álló feladatot, ezáltal nem ér váratlanul minket. Meg tanuljuk beosztani az időnket és át tudjuk gondolni, hogy mi az, ami még hiányzik, mi az, ami esetleg nem szükséges. Számba tudjuk venni az erőforrásainkat, ezáltal hatékonyabbá válunk.

A felkészülés folyamata nem zárja ki a spontaneitást, sőt elősegíti a kreativitást, hiszen „tét nélkül” próbálhatunk ki új dolgokat, megoldásokat. Érdemes tehát a hétköznapokban nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésre, ami fokozza a biztonságérzetet és jó alapot nyújt a leendő sikerhez.

„A felkészülés (…) minden vállalkozás kétharmada.” - Amelia Earhart