Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

Karácsony a gyász idején

Kerekes Anikó
2023.12.19 00:01
Karácsony a gyász idején

A karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe, teológiailag a húsvét után a legnagyobb, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékeznek.

Minden évben december 25-én tartják világszerte. Az ünnep előtti negyedik vasárnap kezdődik, és december 24-ig tart az Advent, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Négy hete a Karácsonyra való előkészület időszaka. A mai felgyorsult világban már alig tartjuk be a hagyományokat, mégis talán a Karácsony az egyik, ahol a legtöbb család életében visszatérnek a régi szokások. Az emberek többsége a Karácsonyt a szeretet ünnepének hívja, és ezt az érzést testesíti meg számukra. 

Gyászolóként természetes, hogy az első szerettünk nélkül töltött Karácsonynak még a gondolata is félelemmel és bizonytalansággal tölt el bennünket. Az ünnepek közeledtével a gyászolóban felmerül a kérdés, hogy „hogy fog telni az ünnep idén?”, van, aki még a napot is kiradírozná, ha lehetne, vagy csak előrelapozna a naptárban a következő évre. Másnak az okoz nehézséget, hogy milyen formában tartsa meg az ünnepet, és hogy „illik” egyáltalán ünnepelni? Megint más attól fél, hogy épp az ünnep tépi fel újra a gyász okozta sebeket. Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma gyász sem.

Ilyenkor segítséget jelenthet, ha beszélgetést kezdeményezünk a családdal, hogy ki mit gondol, ki hogyan képzeli el a Karácsonyt? Akár ragaszkodunk a megszokott hagyományokhoz, akár nyitottak vagyunk egy új szokás bevezetésére, mindenképpen mondjuk ki az érzéseinket és az igényeinket, hogy nekünk, mint gyászolónak mi esne a legjobban. Magunkra és a szűk családunkra koncentráljunk, hagyjuk most a tágabb környezetünk felé való megfelelést. Nincs jó vagy rossz gyászolás, ezért ha valaki úgy dönt, hogy nem tartja meg a Karácsonyt, az is rendben van, megint mások pl. úgy döntenek, hogy inkább elutaznak és az otthonuktól távol töltik az ünnepet.

Csak azért mert Karácsony van, nem kell és nem is szabad magunkba fojtani a bánatot, így az is teljesen természetes, hogy az érzelmek kavarognak bennünk, sírunk majd pár perc múlva nevetünk. Engedjük meg magunknak az érzéseinket, beszéljünk róluk a családunkkal, hiszen a Karácsony lehetőséget ad az emlékezésre is, nem csak az ünneplésre. Előfordulhat az is, hogy egy családon belül a családtagok máshol tartanak a gyászban, ezért ha valaki nem akar részt venni az ünneplésben vagy bizonyos részeiben, tartsuk tiszteletben, és hagyjunk teret neki az elvonulásra.

Használjuk az ünnepek alatt azokat a kapaszkodókat, amik segítenek a hétköznapokban is, pl a sport vagy egy kikapcsolódást biztosító tevékenység. Végezetül pedig vegyük észre azt is, hogy mi az, ami megmaradt a veszteség után; a szeretet és az emlékek, amik örökre velünk maradnak. Szívből kívánok áldott, békés ünnepeket, szeretettel teli emlékezést.

„Karácsonykor az ég egy kicsit közelebb van hozzánk, és az angyalok azok fölött ünnepelnek, akik már nincsenek velünk. Szeretetük mindörökké velünk marad.”