Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

A segítség kéréséről

Kerekes Anikó
2023.11.08 00:01
A segítség kéréséről

Ez a blogom az egyik legfontosabb írásom, és egyben a tapasztalataim alapján, a legszükségesebb is. Mindent a segítségkérésről. Ki, Hogyan, és Mivel és Miért fordulhat hozzám, illetve miért forduljon hozzám, mint, gyász- és veszteségfeldolgozó, mentálhigiénés szakemberhez?

Veszteség az, amit a másik ember annak érez. A hozzám forduló személyek az őket ért veszteségeikkel keresnek fel, van, aki a környezete tanácsára, és van olyan, aki egész egyszerűen azért, mert úgy érzi, egyedül nem tud és nem is akar megbirkózni az őt ért vesztességgel, illetve előfordul az is, hogy valaki önerőből próbál túljutni a gyászán, veszteségén, és ha nem jár sikerrel, akkor fordul szakemberhez. Így minden olyan hozzám fordulóval el tudom kezdeni a gyász- és veszteségfeldolgozást, aki nem áll pszichológus vagy pszichiáter kezelése alatt. Itt ki kell térnem azokra az esetekre is, amikor nem maga a leendő kliens keres fel, hanem egy aggódó társ, barát, családtag kér segítséget, hogy mivel segíthet a hozzá közelállónak, akiről úgy véli, hogy segítségre lenne szüksége, de ő maga mégsem akarja, a segítségkéréstől elzárkózik. Számomra gyászkísérőként talán ez a legnehezebb helyzet. Ebben az esetben csak azt tudom mondani, hogy segítséget csak annak a személynek tudok nyújtani, aki kéri.

A segítségnyújtás lehetőségét biztosítani tudják az elérhetőségeim átadásával, és magával azzal az információval, hogy van lehetőség a gyász és veszteség feldolgozására. Ha egy személy eldöntötte, hogy felkeres, az elérhetőségeim egyikén fel tudja venni velem a kapcsolatot. A honlapomon – www.feldolgozom.hu - az összes erre vonatkozó információ megtalálható a Kapcsolat menüpont alatt. Amennyiben emailben keres meg, egy pár mondatban összefoglalhatja, hogy miben kéri a segítségemet, ha telefonon keres meg, akkor egy rövid beszélgetés után leegyeztetjük az első ülés időpontját, helyszínét és módját. Miben tudok segíteni a hozzám forduló személyeknek? Gyászfeldolgozásban és veszteségfeldolgozásban tudok segíteni (Bővebben: a Gyászról – leírás, A veszteségről – leírás és a Rólam menüpontban a www.feldolgozom.hu honlapomon).  Maga a feldolgozás egyéni ülés keretén belül, vagy csoportos formában történik. Mi az előnye egy hozzáértő szakember által kísért feldolgozásnak? Már az első ülés alkalmával megtapasztalja a kliens, hogy nincs „egyedül” egy nehéz élethelyzetben, maga a tudat, hogy szakember segít, önmagában adhat egy kapaszkodót. Ez az érzés a későbbi ülések során is megmarad, hiszen a rendszeresség biztonságot nyújt.

Egy szakember által kísért feldolgozással nem lehet átugrani, megspórolni a sokszor fájdalmas és nehéz feldolgozás folyamatát, mégis hatásos segítség lehet abban a helyzetben, amikor már saját maga, és környezete is kevésnek bizonyul a feldolgozáshoz. Természetesen, a család, a barátok vagy egy megértő és támogató társ sokat segíthet a gyász és veszteség feldolgozásában, azonban előfordulhat, hogy ez mégsem elég, és nem is vezet a kívánt eredményre. Ilyenkor, egy idő után a környezet számára akár megterhelővé is válhat a visszatérő, folyamatosan ismétlődő problémák, és eljön az a  pont, amin túl már nem tudnak érdemi segítséget nyújtani. Így előfordulhat, hogy a gyászoló elfojtja magában a gyászt, vagy akár bele is ragadhat abba, és egyedül nem képes a tovább lépésre. Az is előfordulhat, hogy a személy veszteségei pont az őt körülvevő személyekkel függenek össze, így tőlük nem várhat segítséget.

Miért egy gyászkísérő a megfelelő szakember, ha veszteség ért? Erre a válaszom; azért mert mi gyász- és veszteségfeldolgozó szakemberek ennek a területnek megfelelően képeztük magunkat, így hozzáértéssel tudjuk kísérni a gyászolót a sokszor nem könnyű úton, ami maga a feldolgozás. Ma már a lelki egészség területén belül igen széles a paletta, számos segítő szakma és szakember található. Munkám során többször előfordult, hogy egy kliens a velem való találkozás előtt, több kezelést is kipróbált, esetleg félbe is hagyott, vagy csalódott az adott módszerben, hiszen az általa remélt eredmény elmaradt. Tapasztalataim szerint a haláleseti veszteséget és a veszteségeket, gyászfeldolgozással lehet a leghatékonyabban feldolgozni, ezt sem megspórolni, sem átugrani nem lehet. Ha a veszteségre adott természetes gyászreakciót elfojtjuk magunkban és nincs elgyászolva, az hosszú távon erőteljes kihatással lehet az élet minden területére, a testi-lelki egészségtől a párkapcsolaton keresztül a munkavégzésig. Későbbiekben pedig az életünk során fel nem dolgozott veszteségek halmozódhatnak, negatív hatással bírnak, és van, hogy a legváratlanabb élethelyzetben jelentkeznek újra. Összegezve tapasztalataimat, kijelentem, hogy a gyászfeldolgozás szükségessége vitathatatlan.

„Mindenkinek szüksége lenne legalább egy valakire, akinek a teljes igazságot elmodhatja arra a kérdésre, hogy „hogy vagy?”.” - Ismeretlen

forrás: www.feldolgozom.hu