Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

Nyaralás a gyász alatt

Kerekes Anikó
2024.07.15 00:01
Nyaralás a gyász alatt

Nyaralni a gyász ideje alatt? Első hallásra lehet, hogy sokak számára meglepő, mégis van helye a gyászban, sőt, még segíthet is ebben a nehéz élethelyzetben.

Mi a helyes viselkedés a gyász alatt? Mi az amit „szabad”, és mi az, amit nem? Hogyan viselkedjek, mit csináljak, egyáltalán van olyan lista vagy előírt szabály, hogy hogyan is kell gyászolni, mit illik, és mit nem illik tenni, és vajon mit fog szólni a családom, a környezetem, ha nem gyászolóhoz méltó módon töltöm a napokat? Ezek és az ehhez hasonló kérdések majdnem minden gyászoló fejében megfordulnak, ami természetes. Ezt a kérdést járjuk körbe most, a fókuszban; a nyaralással.

De kezdjük is rögtön az elején. Nincs semmilyen szabály arra, hogy hogyan kell gyászolni, természetesen vannak hagyományok, amiket lehet követni, de ez sem kötelező. Ahány ember, annyi féle gyász, ezt sokszor írtam már le, és még is fogom is, hiszen igaz, és egyben a válasz is a kérdésre. Gyászkísérés közben általában felmerül a kimozdulás, a különböző kikapcsolódási formák, mint például: a színház, koncert, előadások, baráti vacsorák, meghívások, és a nyaralás témája.

Van, aki a veszteség által felborult, és hirtelen üressé vált hétköznapok elől utazik el. Így egy semleges környezet nyugalmában könnyebben tud saját magával, a gyászával és az érzelmeivel, esetleg a „hogyan tovább” kérdésével foglalkozni. Ilyenkor van egyfajta felszabadultsága is az embernek, hiszen egy ismeretlen környezetben senki nem tudja, min megyünk keresztül, ezáltal nem vagyunk az érdeklődés középpontjában. Megint másnak egy jeles ünnep vagy fontos évforduló ad alkalmat a nyaralásra, mert a sok közös emlékhez kötődő otthonból kiszakadva könnyebben átvészelik a szeretett személy hiányát, és ez lehetőséget ad arra is, hogy egy új rutint alakítson ki magának a gyászoló. Elmenni egy nyaralásra nem azt jelenti, hogy nem gondolunk a minket ért veszteségre, előfordulhat, hogy éppen ellenkezőleg, pont egy utazás segíti az emlékezést, a gyászolást, hiszen ha egy számunkra fontos helyszínt választunk úti célnak, amihez számos szép emlék köt, és nagy jelentőséggel bír számunkra, ez akár egy fontos lépése is lehet a feldolgozásnak. Szintén gyakori, hogy a szeretett hozzátartozóval korábban fontos eseményként tervezett utazást egyedül, vagy családtagok, barátok társaságában, de megvalósítjuk, ezzel emlékezve a szerettünkre, és „kipipálva” a közös bakancslista egyik pontját. Egy nyaralás lehet hagyományőrzés is, ha van egy olyan hely, ahová bizonyos időközönként, vagy egy-egy jeles eseménykor eljártunk nyaralni közösen, és ezen a veszteség után sem kívánunk változtatni.

Láthatjuk, hogy számtalan ok, indok, és érzés állhat egy-egy döntés mögött, így felesleges az ítélkezés, helyette tartsuk tiszteletben a gyászoló döntését. Ebben a nehéz élethelyzetben, amikor sokszor a „túlélés” a mindennapok feladata, különösen fontos, hogy legyen lehetőség a kikapcsolódásra, és szerepet kapjanak az önfeledt pillanatok is, hiszen azok is az életünk részei. Tapasztalataim szerint a gyász idején egy nyaralásnak számos pozitív hozadéka lehet, ilyen a kikapcsolódás, a könnyebb pihenés, a környezetváltozás okozta pozitív hatások, idő saját magunkra, és az érzelmeinkre. A nyaralásnak a gyászból való felépülésben is nagy szerepe van, hiszen ilyenkor az új rutin kialakulása történik, ami segíti a továbblépést.

„Egy-egy utazás alkalmával a legtöbb dolog nem rajtad kívül, hanem benned történik.”Bucsi Mariann