Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

A mentális egészség világnapja

Kerekes Anikó
2023.10.10 05:30
A mentális egészség világnapja

A lelki egészség világnapját 1992 óta minden év október 10-én tartjuk. Mit jelent a lelki egészség?

Kezdjük az egészség fogalmával: „Az egészség a teljes fizikális, mentális és szociális jóllét állapota, nem pedig pusztán a betegségek és bántalmak hiánya.”  A mentális egészség a WHO 1948-as meghatározása szerint: „a jóllét olyan foka, amelyen az egyén megvalósítja képességeit, meg tud küzdeni az élet mindennapos nehézségeivel, eredménnyel és gyümölcsözően képes dolgozni, valamint hozzá tud járulni saját közösségéhez.” Az egészség alapvető feltétele a kiegyensúlyozott testi – lelki állapot, ami miatt a lelki egészségvédelem a felgyorsult világ egyik legfontosabb követelményévé vált.

A lelki egészség komplex jelentéssel bír, olyan képességeket feltételez, mint a kapcsolatok létrehozása és fenntartása (családi, baráti, munkahelyi, egyéb közösségek), pozitív és negatív érzelmekre való reagálás, az életben fellépő változások kezelése, a stresszhelyzetek kezelése, és a stresszt okozó környezet, illetve kapcsolatok módosítása. A lelki egészség magába foglalja, a boldogságot, jókedvet, az alapvetően pozitív hozzáállást mind magunkhoz, mind a környezetünkhöz. A társas kapcsolatainkat biztonságosnak és támogatónak érezzük. A kiegyensúlyozottságnak köszönhetően a szélsőséges érzelmeket is jól tudjuk kezelni. A mentális egészségünk jelei: önmagunkról alkotott pozitív kép, szeressünk és elfogadjuk önmagunkat, érzelmeink és viselkedésünk szabályozása, örömöt okozó dolgok megtalálása és beépítése a mindennapokba, a hála és boldogság érzése, alkotás képessége a munkában és a magánéletben, és ezek eredményeinek az értékelése, az alkalmazkodó képesség (alkalmazkodás a folyamatosan változó élethez, rugalmasság, kitartás, pozitív hozzáállás), személyes szabadság és önállóség megélése, kiegyensúlyozott kapcsolatok létrehozása.

A mentális egészség megőrzésében az alábbi eszközök és lehetőségek segíthetnek: rendszeres testmozgás, jó minőségű alvás, egészséges táplálkozás, pozitív gondolkodás, önmagunkra fordított idő, tanulás, szociális kapcsolataink ápolása, önismeretünk fejlesztése. Mentális egészségünk azonban felborulhat, ha lelkünket gondok és problémák gyötrik, ezért szükséges fokozottan törődni a lelki egészségünkkel, még mielőtt a testünk tüneteket produkál. Önmagunkra való odafigyeléssel egészségesek, elégedettek és kiegyensúlyozottak maradhatunk.

„Az igazi élmény az ember számára tehát elsőrendűen ennyi: önmagának megismerése.”Márai Sándor