Vegye fel velem a kapcsolatot: +36-70/629-0945

Blog

Pozitív veszteségek

2023.08.21 08:30
Pozitív veszteségek

Léteznek pozitív veszteségek? Első hallásra a pozitív és a veszteség szó nem kapcsolódik egymáshoz, a válaszom mégis, igen. Minden változás vesztességgel jár.

Vannak azonban olyan élethelyzetek, amik alapvetően pozitív változások az életünkben, mégis magukban hordozzák a veszteséget. Ilyen pozitív veszteség például az, amikor életünk első autójától válunk meg. Másik autót vásárolunk, ami újabb, jobb felszereltségű esetleg nagyobb vagy teljesen más márka és típus. Ez mindenképpen pozitív változás, előrelépés az életünkben. Mégis magában hordozza a veszteséget, mikor eszünkbe jut, hogy mennyi különböző emlék kötődik hozzá, a vásárlástól kezdve, az első közös kilométerek, az életünkben meghatározó utazások, a sok-sok közös kaland az autónkkal.

Hányszor olvasunk egy-egy hirdetést böngészve, ami így kezdődik; „Eladóvá vált szeretett autóm…” vagy „Eladó hűséges társam…”. Ugyanez előfordulat akkor is, ha életünk első, önálló otthonától válunk meg azért, hogy egy nagyobb, szebb vagy időközben megváltozott körülményeinknek megfelelő otthonban éljünk. Ilyenkor az otthonunkhoz kötődő rengeteg emlék mellett veszteségként élhetjük meg a környéktől, a megszokott boltoktól, a kedves szomszédoktól való elszakadást is.

Pozitív veszteség lehet egy általunk kezdeményezett munkahelyváltás is, annak ellenére, hogy előrelépés a ranglétrán, netán egzisztenciális szempontból vagy akár jobban megfelel a végzettségünknek. Mégis veszteségként élhetjük meg, hogy elszakadunk a kollegáktól, a kialakult csapattól, a megszokott környezettől. Szintén jó példa a frissen diplomázott fiatal is, aki sok év tanulás után az egész fiatalságát meghatározó folyamatot zár le sikeresen. Ott a kezében a diploma, boldog, elérte a célját, amiért évekig keményen dolgozott. Ugyanakkor ott a veszteség is, hiszen vége az évek alatt jól megszokott diákéletnek, az ismerős rutin egy pillanat alatt tűnik el.

Miért fontos ezekkel foglalkozni? Elsősorban azért, mert veszteségeink felismerésével és azok feldolgozásával olyan eszközöket kapunk, amelyek segítségével, később „önmagunkból merítve” tudunk megküzdeni az életünk kihívásaival. Felismerjük erőforrásainkat, megküzdési technikáinkat, és ezeket használni is tudjuk majd a hétköznapjainkban. A feldolgozás után lehetőségünk nyílik a visszatekintésre is, meglátni azt is, mit kaptunk a veszteségünktől.

„Veszteség nélkül nincs változás, ezért fordul elő olyan gyakran, hogy az emberek hiába hangoztatják, hogy változtatni szeretnének, minden marad a régiben.”Lori Gottlieb